torsdag 26 mars 2009

Dan Eliasson skyller ifrån sig

Migrationsverkets chef Dan Eliasson är frustrerad över att riksdagsledamöter uttalar stöd för 17-åriga Lollo och 9-åriga Kristina som hotas av utvisning (BLT). Han menar att det är de som ligger bakom de lagar som tvingar Migrationsverket att utvisa flickorna.

Vi har visat att de nuvarande lagarna ger mycket stort utrymme för att låta barn få uppehållstillstånd (Olagligt att låta Lollo stanna?). Bland annat säger utlänningslagen att "Barn får beviljas uppehållstillstånd enligt denna paragraf även om de omständigheter som kommer fram inte har samma allvar och tyngd som krävs för att tillstånd skall beviljas vuxna personer."

Sydsvenskan har gjort en undersökning som visar att domarna i migrationsdomstolarna dömer mycket olika i likartade fall (Migrationsdomstolarna skapar sina egna lagar). Dan Eliasson säger att Migrationsverket tillämpar en praxis när man bedömer ärenden. Istället för att komplettera lagen, sätter sig denna praxis istället över lagen.

Dan Eliassons frustration över riksdagsledamöterna beror tydligen på att de enligt grundlagen hävdar att Sveriges Riksdag stiftar lagarna, inte Migrationsverket och migrationsdomstolarna.

1 kommentar:

  1. Nu är det såhär att Lollo inte bott i Sverige länge! Hennes familj har sökt uppehållstillstånd flera gånger men fått nej! Sanningen vill ni inte ha eller?

    SvaraRadera