tisdag 17 mars 2009

Nyansera bilden av invandringen

DN:s ledarredaktion skriver idag en uppföljning till Maciej Zarembas artikelserie om integration. Ledaren skriver en del sanna saker som "Att kräva anpassning är inte samma sak som att kräva underkastelse". I de två första meningarna har man dock lyckats samla ihop en del missuppfattningar om invandringen:

"Integrationspolitiken har misslyckats och den gjorde det ungefär samtidigt som vi stängde dörren för arbetskraftsinvandring. Nu öppnas den igen."

År 2008 fick 14513 personer uppehållstillstånd som arbetskraftsinvandrare (Migrationsverket). Nästan alla av dessa kom från länder utanför EU. Utöver dessa kom många arbetskraftsinvandrare från EU. Dessa behöver inte uppehållstillstånd utan kan komma till Sverige grundat på uppehållsrätt. Det är alltså en myt att Sverige tidigare stängt dörren för arbetskraftsinvandring.

Integrationspolitiken har kanske misslyckats men det är en överdrift att påstå att integrationen misslyckats. Det beror på att en stor del av integrationen sköts av människorna själva, utan hjälp av samhället. Resultatet blir att invandrare, tvärtemot vad många tror, betalar mer skatt än de får i bidrag.

Läs mer i dessa båda artiklar på Gringo.se: Invandrare med villa, vovve och Volvo. Kostar invandringen?

8 kommentarer:

  1. Tittar man lite närmare på statistiken så framgår det vad det handlar om: gäst- och säsongs-arbetare och INTE arbetskraftsinvandrare. Det är i t.ex. Thailändska bärplockare, kontraktsanställda kineser och indisk IT-personal som kommer hit och jobbar kortare tid med tillfälliga, tidsbegränsade tillstånd.

    Skall man göra en relevant jämförelse skall man titta på permanenta uppehållstillstånd (PUT). Sammantaget fick knappt 800 detta av arbetsmarknadsskäl, jämför med t.ex. med de drygt 8000 invandrare från enbart Irak som fick PUT för att de är ”anhöriga” …

    Får nog byta namn på den här bloggen till ”Pravda-bloggen: Vi i Sverige” …

    SvaraRadera
  2. Säsongsarbetare är också arbetskraftsinvandrare. Det har inte med saken att göra om de har PUT eller ej.

    SvaraRadera
  3. Så du tror på fullt allvar att t.ex. en thailändsk bärplockare ser det som att han skall invandra till Sverige, eller betraktas som en invandrad av någon, när han kommer hit några månader för att jobba och sedan åker hem? När man diskuterar arbetskraftsinvandring så förutsätts man prata om mer stadigvarande bosättning där de som kommer hit har tillsvidareanställning eller i alla fall ett arbete som varar betydligt längre än några månader …

    SvaraRadera
  4. Det finns alltid en stor rörlighet bland arbetskraftsinvandrare. Det kommer att bli likadant med de som arbetskraftsinvandrar pga. de nya reglerna. Det finns ingen anledning att räkna bort dem bara för att de stannar en kort tid.

    SvaraRadera
  5. Varför då inte även räkna affärsresenärer och utländska medborgare som kommer hit för att delta på möten, seminarium, mässor osv. som ”arbetskraftsinvandrare”? De är ju här för att arbeta och det finns väl ingen anledning att räkna bort dem bara för att de stannar en kort tid …

    Att försöka få det till att det finns en stor andel arbetskraftsinvandrare här baserat på antalet utfärdade tillfälliga arbetstillstånd är helt enkelt ett genomskinligt försök att vilseleda. Skall man jämföra med invandrare som kommer hit av andra skäl så måste man studera hur stor andel av totala antalet invandrare i landet som arbetskraftsinvandrarna utgör i medeltal , t.ex. ett visst år, och då är det verkligen inte tal om någon stor andel …

    SvaraRadera
  6. Affärsresenärer har inte en anställning i Sverige. Att de arbetar för sitt företag i hemlandet gör dem inte till arbetskraftsinvandrare.
    I statistiken räknas de som arbetskraftsinvandrare som får sitt uppehållstillstånd därför att de ska arbeta. De som får sitt uppehållstillstånd av andra skäl, som skyddsbehövande och anhöriginvandrare arbetar också men räknas trots det inte som arbetskraftsinvandrare. Nordiska medborgare som kommer till Sverige enbart för att arbeta räknas inte heller som arbetskraftsinvandrare utan får den lustiga beteckningen att de har invandrat "utan grund".

    SvaraRadera
  7. Nu är ju även många som får arbetstillstånd, direkt eller indirekt, anställda av företag i sitt hemland, t.ex. kineser som kommer hit för att montera ner och frakta maskiner till Kina. Då borde ju dessa inte eller räknas som arbetskraftsinvandrare …

    Vad du verkade hävda var ett det var en ”myt” att Sverige har väldigt begränsad invandring av arbetsmarknadsskäl med hänvisning till antalet utfärdade tillfälliga arbetstillstånd. Något som är en direkt felaktig slutsats.

    SvaraRadera
  8. Roger,
    Jag har förklarat hur det hänger ihop. Jag tror att de flesta förstår, även om du inte vill förstå.

    SvaraRadera