tisdag 10 mars 2009

Kan en svensk vara gift med en utlänning?

Maciej Zaremba har intervjuat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och försökt utreda vem som är svensk i Sverigedemokraternas ögon (DN). Svaren är ofta svävande och man får inget exakt svar. Läser man Sverigedemokraternas invandringspolitiska handlingsprogram måste man dock dra slutsatsen att även om du är blond, blåögd, född i Sverige, har svenska anfäder sedan generationer tillbaka och heter Johansson så är du inte längre svensk om du gifter dig med en utlänning. Åtminstone inte en pålitlig svensk.

I Sverigedemokraternas Sverige ska den som är anknytningsperson till en invandrare underteckna en anpassningsförklaring där man förbinder sig att delta i det svenska samhällslivet efter bästa förmåga och att följa svenska lagar och regler.

Alla i Sverige är ju skyldiga att följa svenska lagar så varför blir man plötsligt misstänkt för att vara en potentiell brottsling så fort man har gift sig med en invandrare? Vad i det svenska samhällslivet måste man delta i? Måste man supa sig full och hoppa runt som en groda på midsommarafton? Det måste ju inte andra svenskar. Vilka regler utöver lagen måste man följa? Får man prata på bussen?

6 kommentarer:

 1. Snyggt skrivet!
  Jag kommer från en gammal bondsläkt i Hälsingland och en gammal hanverkarsläkt i Dalarna. Jag är gift med en finsk-tyska född i Sverige... det skulle nog funka MEN jag känner mig som en världsmedborgare! Måste jag gå i terapi?

  SvaraRadera
 2. Hans,
  Både Hälsingland och Dalarna! Du är nog inte tillräckligt homogen i Sverigedemokraternas ögon...

  Lars Persson

  SvaraRadera
 3. Vänd på det då - Går det vara icke-svensk?

  Eller är den som påstår att det finns något svenskt direkt rasist? Det kan bli en lätt löjlig situation då man säger att det finns inget svenskt, inget tyskt etc. Vi är alla världsmedborgare. Men i realiteten finns det skillnader. Samma fråga som ställdes till Åkesson kan ställas till andra politiker. Den har inte mycket med SD partiprogram att göra, och det är väl det som skall granskas i en saklig debatt?

  Själv skulle jag gärna öppna sveriges gränser för obegränsad invandring - jag tror på anarki så långt det går. Samtidigt skall man ha klart för sig att med fri invandring försvinner välfärdssamhället som vi har idag. Det är bara att välja.

  Är den som säger att vi skall begränsa eller minska invandringen rasist??

  SvaraRadera
 4. Sverige har en riktigt häftig statsskuld! Den skapades som en del av att skapa (den fiktiva) välfärden. För något år sedan skrev DN om en undersökning där det påvisades att vi i Sverige behöver åtminstone 40.000 invånare för att på längre sikt, kunna upprätthålla den standard vi då hade.
  I en annan artikel ett halvår senare ca, påvisades av forskare att om alla människor i hela världen skulle leva som svenskarna gör skulle världens tillgångar vara slut på 30-40 år!
  Jag tror på och vet att det går att leva ett kvalitativt liv med (mycket) låga materiella behov.
  Jag tror inte på anarki.
  Jag tror fortfarande på kärleken.

  SvaraRadera
 5. Att begränsa eller minska invandringen löser inte de materiella utmaningarna på sikt. Vi bara skjuter dem framför oss till kommande generation.
  Det som löser de materiella utmaningarna är att bli mycket mindre materiellt beroende.

  SvaraRadera
 6. Aj aj aj, jag känner att inte heller jag passerar det sverigedemokratiska nålsögat vad gäller homogenitet! Född och uppvuxen i Värmland, boende i Göteborg och gift med en chilenska!

  Kan aldrig gå vägen, jag blir nog en av de första som ställs mot väggen efter Jimmies revolution...

  SvaraRadera