torsdag 26 mars 2009

Integration som fungerar

När media och politiker vill prata om integration och invandring brukar man fastna i vissa invandrartäta områden som Rosengård. Mest populärt är det att prata om kravaller, arbetslöshet, religiös fanatism och nedslitna lägenheter. Men som vi påpekat så är inte Rosengård ett typiskt invandrarområde.

Tidningen Fokus har rankat Sveriges kommuner ur ett integrationsperspektiv. För andra året i rad hamnar Gnosjö på topp. En annan smålandskommun, Älmhult, ligger på fjärde plats. På andra plats hamnar Knivsta och på tredje Hylte, även den en delvis småländsk kommun.

Gemensamt för dessa kommuner är att utrikes födda har en hög sysselsättningsgrad. Christer Grähs, arbetsmarknadschef i Hylte kommun, säger: "Hylte är en bra kommun att flytta till för de som får uppehållstillstånd i Sverige. Här finns inga köer till SFI-undervisning och vi har ett starkt näringsliv som har en positiv syn på att anställa personer med utländsk bakgrund."

Invandrarna kommer från alla världens hörn som Kina, Tyskland, Somalia, Rumänien, Vietnam och Thailand. Det är alltså inte bara människor från Sveriges närområde som är framgångsrika i dessa kommuner. Gemensamt för flera av de kommuner där invandrare har hög sysselsättning är att man har en hög andel anhöriginvandrare (Sverigedemokraternas hatobjekt) och arbetskraftsinvandrare (som inte finns enligt Tobias Billström). Älmhult och Hylte är dock undantag. Båda tillhör den tredjedel av kommunerna som tar emot flest flyktingar per kommuninvånare.

Bertil Sandell, som samordnar Älmhults kommuns integrationsarbete ger några tips för ett lyckat resultat: "En del hävdar att man ska vara ute och praktisera samtidigt som man läser SFI. Vi gör inte så. Personerna ska ha en bra språklig grund när de kommer ut i arbetslivet." Ett annat tips är att välja rätt praktikplatser. "Jag försöker åstadkomma praktik på platser där det finns möjlighet till anställning. Då lägger man upp det som en upplärningspraktik där målet är anställningsbarhet", säger Sandell.

Fler länkar: DN, BLT

15 kommentarer:

  1. Nonsens. Rosengård är i högsta grad ett typiskt invandrarområde. Jag har sett flyktingförläggningen i Hylte. Det såg ut som en bakgata i New Yorks ghetto. Jag har besökt Tensta och Rinkeby men också sett de invandrartäta delarna av Trollhättan, Växjö, Karlskrona, Göteborg, Kalmar, Karlstad med flera orter. Alla är praktiskt taget likadana. Kommunerna öser pengar över områdena som ändå sjunker ner av förstörelse, klotter, stölder och gatuvåld. Bilden ni vill måla upp av invandringen stämmer inte. Så enkelt är det. Ni kan vifta med rapporter men vi som lever i verkligheten ser en helt annan bild än vad era rapporter visar.

    SvaraRadera
  2. Jonas,
    Vi lever också i verkligheten. Den verklighet som gäller för majoriteten av invandrare. De som jobbar och bor i samma områden som etniska svenskar, ibland i samma hushåll. Du kan inte ta en flyktingförläggning som exempel på hur invandrare i allmänhet lever. De som bor i en flyktingförläggning är inte ens per definition invandrare.

    Lars Persson

    SvaraRadera
  3. Undrar lite över denna bloggs namn? Vilka är vi i Sverige? Jag är svensk, född och uppväxt i Sverige med svenska föräldrar. Anser ni att ni omfattar även mig med med benämningen vi i Sverige? Det kan ju inte vara obekant att en mycket stor andel av den svenska befolkningen motsätter sig den massinvandring som skett och helst skulle se en återvandring./Hm

    SvaraRadera
  4. Som det står högst upp i vänsterspalten så är Vi i Sverige en blogg om alla vi som bor i Sverige.
    Det är inte en stor andel av den svenska befolkningen som anser att det finns en "massinvandring" och som vill ha en återvandring. Bara 3 procent sympatiserar med Sverigedemokraterna och mycket färre med andra , liknande partier.

    SvaraRadera
  5. Att det finns en massinvandring till Sverige är väl ingen åsikt? Menar bloggen att det inte finns en massinvandring?

    SvaraRadera
  6. Det finns invandring men inte "massinvandring".

    SvaraRadera
  7. Då undrar jag hur en massinvandring ser ut i er värld? Om ni alltså godkänner att det finns ett sådant ord och att det kan användas i vissa fall.

    SvaraRadera
  8. Vill gärna få svar på min fråga! Eller ni kanske med er tystnad vill erkänna att ni målat in er i ett hörn?

    SvaraRadera
  9. Vi ser ingen anledning att använda ordet "massinvandring".

    SvaraRadera
  10. Ok, så det finns ett ord som massinvandring men ni vill inte använda det, är det rätt uppfattat? Ni skulle alltså föredra något annat med samma innebörd t ex väldigt stor invandring eller kanske exceptionell invandring? För ni erkänner väl att det rör sig om mycket stora tal i sammanhanget jämfört med tidigare i historisk tid?

    SvaraRadera
  11. Vi ser ingen speciell gräns när invandringen är för stor. Invandringens storlek beror bl.a. på hur många som vill bilda familj med invånare i Sverige, hur många som erbjuds arbete i Sverige, hur många som behöver fly. Den invandring vi har idag är i medeltal positiv för Sverige och vi ser ingen anledning att kalla den massinvandring.

    SvaraRadera
  12. Ni slingrar er undan mina frågor men låt mig då ta upp ert påstående att invandringen är i medeltal positiv för Sverige. Det skulle alltså gälla idag, vilket då betyder att det inte nödvändigtvis gäller i morgon. Om vi antar att invandringen fortsätter i samma omfattning för kommande år(det jag kallar massinvandring), anser ni att det hela tiden ger positiva medeltal(vem som nu skall bestämma vad som är positivt) eller kan det uppkomma en situation där 'vi' måste säga att vi kan inte ta emot fler. Dessutom, anser ni att 'vi' bör ha en fri invandring till Sverige?

    SvaraRadera
  13. Om man dessutom tar hänsyn till familjebildning, arbetserbjudande, 'flyktingar', är då restposten det som ni kallar bl.a. och har ni någon uppfattning om hur stor den är i förhållande till den totala invandringen? Jag utgår då ifrån att migranten inte själv får avgöra om han är flykting eller ej. Alla asylsökande kan ju iofs säga att jag 'behövde' fly.

    SvaraRadera
  14. Vi förespråkar en reglerad invandring. Nuvarande utlänningslag är bra men tillämpas inte på ett rättssäkert sätt. Den omfattning och inriktning på invandringen vi har idag är positiv för Sverige genom att den förbättrar åldersfördelningen och är ekonomiskt fördelaktig. Dessutom innebär den en vitalisering genom att tillföra kontakter, idéer och kultur från andra delar av världen. Om den fortsätter så i framtiden är den även då positiv. En ökad invandring av anhöriga till väletablerade invånare ger ännu högre positiv effekt.

    SvaraRadera
  15. Det du kallar "restposten" är studenter och de som inte behöver någon särskild anledning för att invandra, dvs. nordiska medborgare. Naturligtvis har de allra flesta nordiska medborgare också en anledning att invandra, i regel arbete, studier eller familjebildning. Om man vill kan man också räkna återvändande svenskar som invandrare. De är ca 12000 per år. Det finns detaljerad statistik hos Migrationsverket hur många av varje kategori som invandrar. Kolla där.

    SvaraRadera